Kegel Egzersiz Cihazı Nedir? Nasıl Yapılır?

Pelvik taban egzersizi olarak da bilinen Kegel egzersizi, şimdi bazen halk dilinde "Kegel kasları" olarak adlandırılan pelvik tabanın bir parçasını oluşturan kasları tekrar tekrar kasmayı ve gevşetmeyi içerir. Egzersiz günde birçok kez ve bir seferde birkaç dakika yapılabilir, ancak etki göstermeye başlaması bir ila üç ay sürer.
Kegel egzersizleri pelvik taban kaslarını güçlendirmeyi amaçlar. Bu kasların insan vücudunda birçok işlevi vardır. Kadınlarda: Mesaneyi dik tutmak, (özellikle doğumdan sonra) üriner stres inkontinansı, vajinal ve uterus sarkmasını önlemekten sorumludurlar. Erkeklerde bu kaslar şunlardan sorumludur: üriner kontinans, fekal kontinans ve boşalma. Bu egzersizlere yardımcı olacak çeşitli araçlar mevcuttur, ancak çeşitli çalışmalar farklı araçların geleneksel egzersizlere göre göreceli etkinliğini tartışmaktadır.
Amerikalı jinekolog Arnold Kegel ilk olarak 1948'de bu tür egzersizlerin bir tanımını yayınlamıştır.
Hamilelik, doğum, yaşlanma ve aşırı kilolu olma gibi faktörler genellikle pelvik kasları zayıflatır. Bu, vajinal basıncın dijital muayenesi veya bir Kegel perineometresi kullanılarak değerlendirilebilir. Kegel egzersizleri bu gibi durumlarda pelvik taban kas kuvvetinin geri kazanılmasında faydalıdır. Pelvik taban egzersizleri ile sarkma semptomları ve şiddeti azaltılabilir. Egzersizlerin nasıl yapılacağına ilişkin geri bildirimlerle etkinlik artırılabilir.
Erkek Kegel Egzersizi:
Erkeklerin Kegel'lerinde yer alan kaslara perine kasları denir. Kegel egzersizleri, oksijen kaynağını ve bu kasların gücünü artırarak perine kaslarını çalıştırabilir. Perineal kasların görevleri şunlardır: ischiocavernosus (ereksiyon), bulbokavernosus (ejakülasyon), anüsün dış sfinkteri, çizgili üretral sfinkter, transvers perineal, prostat levatoru ve puborektal.
Erken boşalma, erkek boşalmasının bir dakikadan az penetrasyondan sonra meydana gelmesidir. Perineal kaslar, istemsiz olarak kasıldıklarında boşalmaya dahil olurlar. Erkek ereksiyonundan ischiocavernosus, ejakülasyondan ise bulbokavernosus sorumludur. Perine kaslarını düzenli ve aktif olarak kasarak, bu kasların gücü ve kontrolü artar. Bu da erken boşalmayı azaltmaya yardımcı olabilir.